Blog

De beste bodemverf kiezen voor uw boot

Aangroeiwerende verven – Hoe ze werken

Aangroeiwerende verf voorkomt dat watergroei zoals zeepokken, mosselen en soms oesters en plantengroei zich aan uw trawler hechten. De meeste aangroeiwerende bootverf gebruiken de diffusie van metalen elementen in de verf om te voorkomen dat deze vuile beestjes zich hechten. Koper (koperoxide) en tributyltin zijn 2 metalen die bewezen hebben succesvol te zijn als biociden, maar tin, dat in 2009 wereldwijd verboden was op scheepsrompen, was zo giftig dat het hele mariene ecosystemen decimeerde.

Koperverbindingen zijn inmiddels algemeen geaccepteerd, maar de prijs van de kopergrondstof is fors gestegen. Bovendien zijn op sommige plaatsen in de VS hoge koperconcentraties in het water opgelost, wat beperkingen oplegt aan de toepassing van op koper gebaseerde verven.

Verfproducenten blijven een aantal verschillende aangroeiwerende technologieën produceren die deze en andere problemen aanpakken.

Nieuwe verfproducten

Composietkoper: verwisselt het traditionele koperoxide met silica, waardoor het kopergehalte met wel 40% wordt verlaagd. Het resultaat is een op koper gebaseerd biocide dat superieure bescherming biedt aan uw jacht, met een basis die is gemaakt van materialen die in de oceaan worden gevonden.

Op water gebaseerde ablatieven: water vervangt de oplosmiddelen die in traditionele bodemverven worden aangetroffen. Reukarme formule maakt schilderen van binnen mogelijk. Het aanbrengen is probleemloos en bij het schoonmaken is alleen water en zeep nodig.

Wit koper: Schoon en wit van kleur, wit koper (koperthiocyanaat) heeft 50% minder inhoud nodig dan het donkere koper dat wordt gebruikt in conventionele aangroeiwerende verf.

Econea: Verfproducenten denken dat een metaalvrij biocide geproduceerd door de farmaceutische industrie de toekomst is van aangroeiwerende verf. Voordelen zijn onder meer bescherming bij laag gebruik, ze worden snel afgebroken en zijn biologisch afbreekbaar. In tegenstelling tot sommige aangroeiwerende middelen op basis van metaal, kan ECONEA worden gebruikt om gemakkelijk lichtere en helderdere verven te ontwikkelen, wat resulteert in heldere kleuren met een betere uniformiteit. Omdat het een metaalvrije verbinding is, veroorzaakt ECONEA geen galvanische corrosie op aluminium rompen. Dit sluit het probleem en de prijs van dikke barrièrelagen uit. Verven op basis van ECONEA voegen ook minder gewicht toe aan een jacht wanneer ze met dezelfde laagdikte worden aangebracht als metaalhoudende verven.

Opties voor aangroeiwerende verf

Copolymeerverven worden meestal gebruikt op langzame vaartuigen zoals trawlers en zeilboten en geven hun hele leven biocide af met een constante, gecontroleerde snelheid, waarbij ze wegslijten of “wegsmelten” zoals een stuk zeep. Verf slijt sneller in gebieden met hoge luchtweerstand op de romp en aanhangsels. Deze verven werken goed in snelgroeiende gebieden en blijven efficiënt na uithalen en opnieuw lanceren. Copolymeerverven bieden echte bescherming gedurende meerdere seizoenen, zolang er een voldoende laagdikte is. Omdat ze nieuwe biocide onthullen totdat de toepassing volledig is weggesleten, dragen extra lagen bij aan hun levensduur. We pleiten voor een dekking van twee lagen op elke nieuwe onderlaag. Copolymeerverven met antislijmadditieven zijn het beste voor voedselrijke, sterk vervuilde gebieden.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *