Blog

Het maken van doorschijnend glas

Doorschijnend glas

Doorschijnend glas is overal in huis te vinden. Glazen deuren en ramen, glasschilderij, drinkgerei, glazen planken en badkameraccessoires zijn allemaal bekende voorbeelden van glasproducten die doorschijnend kunnen zijn.

Het doel van het doorschijnend maken van sommige glasproducten is dat het glas nog steeds licht doorlaat terwijl het voldoende diffusie veroorzaakt om perceptie van verschillende beelden te voorkomen. Met andere woorden, je hebt nog steeds het licht, maar je kunt er niet doorheen kijken. Badkamerramen en -deuren zijn goede voorbeelden.

Doorschijnend glas wordt ook gevonden als resultaat van sommige glasdecoratietechnieken. Sommige glazen deuren kunnen prachtige doorschijnende versieringen hebben en veel glaswerk is geëtst om doorschijnende logo’s of andere vormen van personalisatie te maken.

De twee meest bekende methoden voor het maken van doorschijnend glas zijn zandstralen en zuuretsen. Een andere methode voor het etsen van glaswerk is glaslaseretsen en een relatief nieuwe methode voor het maken van geëtst glaswerk is het gebruik van een frosting glasverf die een geëtst effect geeft.

Tijdens het etsproces wordt het gladde glasoppervlak opgeruwd. Dit geruwde glasoppervlak verstrooit het licht bij binnenkomst in het glas. Bij het betreden van helder glas vindt het licht geen belemmering.

Zandstralen

Bij zandstralen wordt het glasoppervlak gebombardeerd met kleine deeltjes gemaakt van carborundum (het “zand”). Dit poeder wordt met lucht onder hoge druk met hoge snelheid naar het glas geblazen en tijdens de botsing van de deeltjes met het glasoppervlak worden kleine stukjes glas weggeblazen. Het wordt ook wel “abrasief zandstralen” genoemd. Het resultaat is dat het gladde oppervlak ruwer wordt en van transparant doorschijnend wordt.

Voor zandstralen heb je een compressor nodig om een snelle luchtstroom te creëren en het stralen zelf moet in een afgesloten ruimte gebeuren. Ofwel moet de operator beschikken over een gesloten ruimte met luchttoevoer en het werk doen in een afgesloten ruimte, ofwel het zandstralen gebeurt in een zogenaamde glovebox, waar de operator buiten een afgesloten container staat en waar hij/zij het werk kan doen door de handen in handschoenen die zo gerangschikt zijn dat het “zand” niet buiten de bak kan komen.

Zuur etsen

Zuuretsen wordt gedaan door reactie van het glasoppervlak met zuur. Het zuur vreet delen van het glasoppervlak op en verruwingt het gladde glasoppervlak.

De zuren zijn niet alleen gevaarlijk bij contact, maar ook de dampen zijn zeer giftig.

Het zuur kan in vloeibare vorm zijn of als een crème. Vloeistof wordt gebruikt voor het etsen van grote oppervlakken, zoals een hele vaas of een raam. Etscrèmes zijn ideaal voor het maken van ontwerpen op glas. Een maskeerfolie wordt gebruikt om de gebieden te bedekken die niet geëtst mogen worden. (Deze maskeerfolies worden ook gebruikt bij zandstralen.)

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *